Kontrol Dramaları

Sizlere amerikada aldığım kurstan kısaca bilgiler aktarmak istiyorum, 4 temel kontrol draması ile ilgili. Acaba türk bir psikolog veya psikiyatrist bu konuya deyinmiş midir diye baktım fakat bulamadım. Bundan dolayı size kendimce anlatacağım.

Size kontrol etmek için yaklaşan kişiler bilin ki enerjinizi de çekerler dolayısıyla bu bizim verdiğimiz kurslar ile de birebir örtüşen kavramlardır.

4 Temel Kontrol Draması sırasıyla korkutucu, acındırıcı, sorgulayıcı ve uzak davranış modelini içerir. Kısaca bahsetmek gerekirse;

Korkutucu Davranış kontrol modelinde karşınızdaki birey size göz dağı vermeye çalışır. Bunu yapmazsan….. diye cümleye başlayabilir, saygısız ve kabadır. İstediğini size zorla ve korkutarak yaptırmaya çalışır.

Acındırıcı Davranış kontrol modelinde, sizin duygularınızı manüple ederek ona yardım etmenizi sağlama amacı güder. Bu yardım size bir yükümlülük gibi geliyorsa bilin ki bu dramaya yakalanmışsınız demektir. Sürekli konuyu kendine ve hayatındaki zorluklara getirir ve sizden bunları çözmenizi bekler.

Sorgulayıcı Kontrol modelinde, karşınızdaki kişi sürekli sizi sorgulayacak ve akebinde de yargılayacaktır çünkü her şeyin en iyisini ve en doğrusunu o bilir ve nedenini öğrendikten sonra yaptığınız şeyle ilgili sizi aşağı çekerek kendi fikrini empoze etmeye çalışacaktır. Onlar olmazsa sanki dünya çöker gibi davranırlar.

Ve son olarak da uzak davranış modeli. Bu kişiler genelde size ilgisiz davranırlar. Onlar için önemsiz olduğunuzu size hissettirerek sizden enerji çekerler. Siz de onlara bunu ispat etmek için ve bağlı kalmak için her şeyi yaparsınız. İşte tuzağa düştünüz bile. Karşılığında bu kişilerden aynı sadakati ve vefayı asla alamazsınız.

Çok basitçe anlatmaya çalıştım, tabikide derin bir konudur. Genel olarak bunlara karşı geliştireceğiniz ilk teknik “farkında olmak” tır. Ve sizi “sinirlendir”melerine izin vermemektir. Kendi alanınızı koruyarak cevap vermek ve kendi düşüncenizi ısrarla söylemek iyi gelecektir. O kişi ile eşit olduğunuzu unutmayın. Özellikle acındırıcı kişinin duygu sömürülerine kanmamanızı öneririm.

Bu kişilere karşı sakin olmak onlar için en söndürücü davranıştır. Sizin de hayatınızda böyle biri varsa ve onunla yaşamak zorunda iseniz çok fazla etkileşime girmemenizi öneririm. Özel konularınızı bu kişler ile konuşmayın, sakin kalın ve cevabınızı mutlaka verin. İstemediğiniz bir şeyi de yapmayın.

Kolaylıklar

Reklam

One thought on “Kontrol Dramaları”

  1. Bilgilendirmelerinizle kötülük kavramım değişti. Bunca zamandır kötülüğü bilmeden yaşamışım. Ve o kötülüklere maruz bıraktığım için kendimden özür diliyorum. Ve bulaşıcı olduğunu düşünürsek ruhuna zarar verdiğim her varlıktan özür diliyorum. Paylaşımlarınız için de sizlere teşekkür ediyorum…

    Beğen

Yorumlar kapalı.

%d blogcu bunu beğendi: