Kavuşmanın Kuralları / Rules of Gathering

cropped-2016-11-19-14-52-47.jpg

Evrende herşeyin bir oluş şekli vardır ve bu şekil ve şemalar üzerine düzen kurulur. Nasıl bir planı olmadan bir evi inşa edemezseniz, bu kuralları bilmeden de hayatınızda kendinize tutunacak veya barınacak bir alan yaratamazsınız. Eğer kurallar konusunda kendinizi özgür hissetmiyorsanız bunu okumamanızı tavsiye ederim. Kuralların olması yada olmaması sizi kendi yolunuzdan alı koymaz. Şimdi de konumuza dönerek kavuşma konusundaki aşamaları inceleyelim.

1- İyi bir ilişkide taraflar birbirlerini yarı yolda karşılarlar. Bu birçok psikologun ve tarapistin de ilişkiyi canlandırma şeklidir ve bir yöntemdir. Bu yüzden radikal psikologlar çiftlere belirli bir saatte bir köprünün tam ortasında randevu verirler. Yani iki taraf da farklı yönlerden gelip köprünün ortasında buluşurlar. Bu bir terapi yöntemidir çünkü gerçek hayatta da bu böyle olur. Kadın yin enerjisi ile erkek ise yang enerjisi ile gelip tam ortada bir yerde buluşurlar ve buradan bir denge çıkar. Bu denge de doğanın bir kanunudur, tüm evren bu dengeler üzerine kuruludur, bunları yadsımak da sizi zor durumlara düşürür.

2- İkili ilişkilerde öğrenilmesi gereken bir başka kural, mesafeli olmaktır. Bu mesafe, her iki taraf da kendi arzusu ile kavuşma ve buluşma konusunda aynı anda istekli olana kadar, korunmalıdır. Aksi takdirde kaçma kovalama kaçınılmazdır. Örneğin mesafeli durma veya hiçbir aksiyon almama iletişimin sekteye uğradığı anlarda çok önemli bir kuraldır.

3- İki taraf da birlikte olmayı istiyorsa ve ortada buluşmaya niyetli ise ve bu niyetlerinde gayet samimi ise ancak bir kavuşmadan söz edilir. Bunun dışında birinin diğerini zorlaması durumunda dönüp dolaşıp aynı yere gelinir ki çoğumuz bunu yaşıyoruz sanırım. Eğer bir ilişkide bu aşama geçilmiş ve sağlanmış ise karşılıklı güven oluşmaya başlar ve karşınızdaki sizin hassasiyetlerinize özen gösterir. Bu da hepimizin istediği bir durumdur.

4- Bu iki taraf kavuşma anını yaşadığında, birinin kafasındaki düşünceler net değil ise, bu da kavuşmaya olumsuz etki yapacaktır. Bu kişi sizinle buluşmayı kabul etmiş olsa bile, ileride size problem çıkaracak terslikler yaratacak, söyleyecek veya yapacaktır. Bu kaçınılmazdır. Kontratına uymayan ikizlerde bu sıklıkla görünen bir durumdur. Çünkü kontrat yapılmış olsa bile sanki o bunu kendi makullük derecesine göre tekrar yazmak ister. Bu durumda ise size kontrata uyacak başka birinin gelmesi an meselesidir.

5- Böyle durumlarda bu yeni kişiyi de beklemeden yolunuza tek başınıza devam etmeniz yerinde olur. Eğer böyle bir birlikteliğe kendinizi adarsanız ve sadık kalırsanız ömür boyu azap çekmeniz kaçınılmazdır. Çünkü en temelinde birlikte/birlik içinde olma hali sizin için sağlanmamıştır.

6- Eğer böyle bir durumun içinde yolunuza tek başınıza gitmekten korktuğunuz için kalıyorsanız, bu sizi kendi olduğunuz otantik halinizden çıkarır ve içinden çıkması daha zor bir konfor alanına sokar. Sizinle birleşmeyi arzulamayan biri ile olmak yerine, tek başınıza olmanız her zaman daha çok ruhani haz ve farklı bir doyum getirecektir.

7- Bu tip bir ilişki içinde iseniz, bu kişi ile olan diaoglarınız sonrası birkaç günlüğüne düzelme, daha sonra tekrar eskiye dönüş yaşamanız doğaldır. Çünkü birşey temelinde ya vardır yada yoktur. Buradaki temel eksiktir ve bunun üzerine ne koyarsanız koyun yıkılır ve emekleriniz boşa gider.

8- Eğer ilişkinizin diğer tarafı egostik bir önemsememe durumu içinde ise, sizi inkar ve ihmal ediyorsa, empati yerine apati yaşıyorsanız, ve karşı taraf bu koşullarda bile kendini haklı ve davranışlarını yerinde buluyorsa, o ilişkide 2. Aşamadaki mesafe moduna geçmenizi öneririm. Yolunuza yalnız devam etmeniz, sürekli aşağılanmak ve rencide edilerek devam etmekten her zaman daha iyidir.

9- Size birbaşka önerim daha bu kişi ile olan bağlarınız koparmanızdır. Bu ikizaleviniz ise bağ kopmayacağından iç gözünüz ile ona bakmamanızı ve düşünmemenizi öneririm. A ben bunları biliyorum diyorsanız kendinizi bu kişiden koparacak, bağlı olmama halini sağlayacak, bırakma haline getirecek her ne size uygun ise onu yapabilirsiniz.

10- Geçmişte olan olumsuzluklara lütfen takılmayın, bunları beyninizde ve içsel konuşmalarınızda dile getirmeyin. Karşınızdaki kişinin size olumsuz olarak yaptıklarını içselleştirmemeniz önemlidir aksi takdirde bu tüm hayatınıza yansır.

11- Daha önceki bir yazımda bahsettiğim gibi, “detachment” yazarak arama butonundan bulabilirsiniz, bu karşınızdakine farkındalık getirebilecek tek yöntemdir. Onun farkındalığını siz verebilirsiniz ancak ve bu yüzden bir çiftsiniz. İkinizin arasında oluşan, ayrı olma halinden kaynaklı olan o boşlukta, bir ayna gibi bu kişi kendini görecektir. Bunun da onu değiştireceğinin garantisi yoktur. Kısa sureli değişimler yaşayarak ilerlemesi mümkündür bu durumda doğru bir hal içindedir. Sadece mesafede size iyi davranıyor yakınlaşınca kötü davranıyorsa bu da onun tam bir “birlik” içine girmediğini fakat girme yolunda olduğunu gösterir.

12- Bu evreyi tamamlamış biri ile görüşmeler doğal düzeyde olur, aksi takdirde ona sevginizi boş yere akıtırsanız bir enerji vampirine dönüşebilir, hayatınızı idame ettirecek temel ögelerden yoksun kalabilirsiniz. Eğer böyle bir durumun içinde iseniz bu başınıza geldiği anda geri çekilmelisiniz, sonra değil. O kişinin yaptıklarına bir kulp uydurup, onu haklı çıkaracak şekilde savunup, hala konfor alanınızdan çıkmıyor, ilişki varmış gibi tek başınıza o ilişkiyi sürdürüyorsanız bu size sadece felaket getirir.

13- Bu ilişkiden gitmeniz demek, onu bırakmanız demektir. Bunu da yapış şekliniz önemlidir, o size gelsin diye yapıyorsanız olmaz, manüpülatif olarak yapıyorsanız gene olmaz, yada ben haklıyım o haksız gibi egolara girerek yapıyorsanız bu da işlemez, sadece ve sadece iç huzurunuzu sağlamak için yapmanız yeterlidir. Kendiniz için.

14- Eğer bu kişi tüm bu uğraşların sonunda size doğru bir şekilde karşılık verirse, yani başa dönersek 1 numaralı adımı sağlar iseniz, sizi yarı yolda karşılamak ister ise, o zaman bir birliktelikten söz etmek mümkün olur.

15- Bundan sonra da karşınızdaki insanın size davranış şekli olumluya mı kayıyor olumsuza mı kayıyor bunu gözlemlemeniz gerekir. Bu yukarıda anlattığım ilişki yönetme şekli sizin için bir düğmeye basmak gibi kolay geldiğinde, bırakmayı öğrenmiş ve egodan da çıkmış bir hal alabilir ilişkiniz, bu da asıl beklenen ilişki modelidir. Bu hallerde iken karşınızdakinin size yaklaşıp, uzaklaşması normaldir, mesela uzaklaşınca sizin bağı kesmek ile onu tehdit etmeniz hali normal değildir. Gelip gitsin nasıl isterse diyorsanız bu normal bir ilişki şeklidir. Onda bir kıpırtı yokken, siz onu kolundan çekerek yukarı taşımak isterseniz ilişkide kırılma olur, bu da sonradan tamir edilmesi zor durumlar yaratır.

16- Bu tip durumlarda en iyisi özünüzden gelen sese kulak vermektir. O sizi doğru olana yönlendirecektir ve bu durumda sizi ilişkiniz ile ilgili bir hata yapmaktan koruyacaktır. Karşımızdaki ne isterse istesin zorla misyon, hedef, amaç diye tutturursak egoya düşeriz ve kendi ışığımızı söndürürüz.

17- Eğer böyle birini takip ediyorsak kendimizi köle moduna sokmamız da kaçınılmaz olur. Bunu da koşulsuz sevgi kisvesi altına saklarsak sahte cennette yaşıyor gibi yaparız. Karşınızdakine bu gücü vermemek için onu takip etmeyin, hiçbir şekilde etmeyin, benim danışanlarımda en çok zorlandığım konu budur. Göz göze bakmayın, iç gözünüzü onun iç gözüne değdirmeyin, iç gözünüz ile ona bakmayın. Çünkü siz böyle yaptıkça ona sevgi vermiyor egosunu besliyorsunuz. Bunu hatırlayın.

18- Bu geri çekilmeyi onun gözüne soka soka yapıyorsanız bu da yanlış bir davranıştır. Bunu sessiz ve derinden yapın, bırakın kendi halinde olsun siz buna kendinizi zorlamadan, başkalarına göstermeden bunu yapın. Gerçek geri çekilme bu şekilde olur. Bu durumda aksiyonumuz geri çekilmektir, bu da yerindedir.

İyi hafta sonları

“Kavuşmanın Kuralları / Rules of Gathering” için 4 yorum

  1. yine çok güzel geldi, tam zamanında geldi..sanki tamamlanmak üzere olan puzzle ın son eksik parçalarından biri gibi kendi yerini bulup doldurdu. öyle bir yazı. ve yazının da ötesinde rehberliğiniz öyle bir rehberlik, desteğiniz öyle bir destek.. iyi ki.
    🙂

    Liked by 1 kişi

Yorumlar kapalı.